Пдутр је ходао улицом у прашњавим, дубоким белим старкама, и маслинастој вијетнамци. Могао би се стећи утисак да је волео војску, али није. Штавише, имао је јако туробна искуства са њом, а јакну је волео зато што је била савршено практична. Посматрао је реку пролазника и питао се шта, заправо, значи израз „згодна женска“.

Мала дигресија: Некаква будала би могла, читајући први пасус ове приче, да се запита, спремна за малоумно подјебавање: „А панталоне? Није ваљда ишао го, само у патикама и јакни?“ Ево одговора: „Панталоне у овој причи нису битне, а сигурно није носио оне штофане што се пеглају на ивицу“. Зашто сам направио малу дигресију? Зато што ми се десило да се читаоци једне моје приче препуне симболике ухвате за број година актера исте, као пијани за тарабу, а тај број није имао баш никаквог посебног значаја.

  „За шта је то, у ствари, згодна „згодна“ жена, девојка па и баба, ако хоћете? Имајући у виду изглед женских особа које се чашћавају епитетом „згодна“ намеће се само један логичан одговор: За јебање! Корен речи згодна је год (догађај). Угодити, нагодити, погодити, одгодити! Све саме јебачке радње. Догодити-згодна, десити-удешена. Дакле згодна и удешена може бити само за оне ствари. Стварно не знам за шта би друго биле згодне те згодне? За све остало уопште не морају бити згодне ни удешене већ, рецимо, паметне, доброћудне, зашто да не и талентоване. Мада и за оно треба да буду талентоване а не само да легну и дигну све четири увис. Најгора ствар у свему томе је што  и саме жене увелико користе ту, сасвим шовинистичку, реч „згодна“ описујући друге жене. Додуше нерадо, али користе.

И сам Пдутр је био практичан попут вијетнамке. Вијетнамски рат је био све друго само не практичан али та фамозна јакна јесте. Без икаквих предрасуда, свака част креатору који ју је осмислио. Мора да је био прави мајстор. Пдутр је често имао посла са лошим мајсторима и дошао је до следећег закључка: „Можеш се бавити неким занатом и тридесет година, узалуд је ако ниси рођен као мајстор. Занат се учи а мајсторија се носи у генима.“

 

             

Advertisements