– Време раздвоји нераздвојне

Пдутрова прича

Људи нису исти, мада, међу некима разлика је мала. Ећуон и Пдутр су били, како се каже, нераздвојни другови. Бољи ваљда и нису могли постојати. Упознали су се у „предшколском“, њих двојица и још један и убрзо постали нераздвојна  дружина, некако, природно издвојена од друге деце. Од тада су наставили да расту у групици, заједно са својим разликама које у почетку беху скоро неприметне. Расле су попут експоненцијалне функције. У почетку једва приметно, па лагано, па мало брже и на крају вртоглаво. На свој тридесет други рођендан, Разлика је учинила своје. Толико је нарасла да је експлодирала. И раздвојила нераздвојне.

Тако је то почело, а завршило се Ећуоновим нападом лудила са псовањем, приликом реализације једног, не претерано значајног, пројекта. Сва је прилика да је то био  само окидач за излив фрустрација гомиланих дуже време. Пдутр је целог живота, услед осећања бескрајне слободе говора према Ећуону, у разговору са истим, лупао све и свашта, што на ум то на друм, и без икаквог устезања. Никад није имао намеру да га вређа, а није ни био од оних који се уздижу понижавајући друге. Међутим разлика је чинила своје. Тешко је објаснити случај а да не испадне као омаловажавање Ећуона, што уопште није циљ. Једноставно, временом, Ећуон се нашао на различитом степену друштвено социјалне лествице после огромног низа разноврсних пословних промашаја који су сами за себе превелика фрустрација. Пдутр је баљезгао по инерцији и његова је грешка што није схватио колико то живцира Ећуона. А једна истина уме да повреди више него сто лажи. Како коментарисати Ећуонове, каткад сасвим неразумне, испаде разних категорија? Рећи му „Е одлично ти је то“ да би био срећан? Да се разумемо, ништа се није десило преко ноћи. Захлађење односа је трајало годинама. Дружење се смањивало. Делом и због финансијске ситуације која је, чини се, много више оптерећивала Ећуона. Некада су се зезали до бесвести и без пребијеног динара, а у задње време нису ни са њим. Напослетку Пдутра је повредило Ећуоново псовање „пичке материне“  и обелодањивање једне деликатне Пдутрове поруке упућене само њему.

Свеобухватном преписком грешке су разјашњене. Обојица су колико толико паметни да их не понављају. Нажалост, и много тога што је некад вредело се неће понављати. Зато што је Разлика као сало на стомаку. Са годинама веома лако расте а они који су пробали да га смање знају колико је то тешко.

 

Advertisements