А онда, на путу до телепортера стиже неочекивана вест као гром из ведра неба! Врховни је повукао Ему из програма. Сиви се донекле зачуди, али као и увек послуша наређење без поговора. О потезима Врховног се није расправљало. Није се ни могло. Сиви и Тео се вратише у собу са гарнитуром за седење да чекају даља упутства, а Ему одведоше двојица у непознатом правцу.

– Шта је сад ово? – упита Тео у чуду.

– Ништа. О наређењима Врховног се не дискутује. Схвати то одмах. Мислим да си схватио.

Наступи тишина боје олова. Убрзо, у собу бану замена. Био је то Ећуон, искусан агент са седамнаест програма за собом. Управо беше стигао са оближње планете Ичос на којој је водио градњу новог телепорт система за велике даљине у напуштеном туристичком комплексу. Завали се као уморан човек, извади мониофилску цигаретину и са њом у зубима процеди:

– И? Шта сад? Да идем у програм свог живота са овим? – упери палац у Теа.

– Немој тако. Добићете још једног искусног.

– Молим? – Ећуон стушти густе обрве рогушећи се – Да идем са непознатом екипом на овакав задатак?!

– Како стоји ствар, мораћеш. – Сиви га смири ком – чипом – Хајде у собу да ти учитамо податке, ти Тео одмори, проучавај базу и сутра настављамо.

– Ко је трећи? – упита Ећуон донекле мирнијим тоном.

– Још не знам. Хајде, покрет.

“Који је сад па ово намћор и какав ли ће бити тај трећи” – питао се Тео на путу до собе, још у чуду због изненадног обрта. Осети се инфериорно пред колосалном личношћу Ећуона, али, са друге стране, знао је и своје квалитете. Ема управо нестаде потпуно са мреже.

“Ово није ништа према обртима и одлукама које те чекају.” – поручи му Сиви.

“Можда је ово неки тест, симулација?!” – мотало се Теу по глави.

“Није! И не играј се чак и са размишљањима о одлукама Врховног!”

“Разумем!” – Тео леже у душек и поче проучавати детаље плана.

Док је Сиви покретао пренос података у Ећуонов чип, стиже и одлука о трећем. Био је то Пдутр! Сиви се радовао новој екипи! Пдутр! Ећуонов нераздвојни друг из детињства и партнер у девет првих, маестрално одрађених програма. Врховни их је после деветог програма раздвојио да би водили и обучавали млађе новајлије са собом. Од тада, контакт им је био искључен. Иако су се разумели беспрекорно, и савршено одрађивали посао, имали су и те какве препирке. Константне тензије на задацима су чиниле да се и међу њима неки ставови и потези не протумаче на прави начин. Зато им је Врховни укинуо комуникацију сматрајући је непотребним оптерећењем за нове програме у којима су учествовали одвојено. Све друге разумне жеље им је испуњавао. Пдутр је био старомодан тип, није хтео да се одрекне свог брода иако су сви други одавно отишли на рециклажу. Врховни није имао куд! Одобрио је да му се угради телепортер у сам брод. То се касније испоставило као одличан потез јер у неким случајевима, и на неким местима, брод је најбоље одрађивао посао. Врховни поручи Сивом да до краја не открива Ећуону ко је трећи. Имао је чудан смисао за хумор.

Advertisements