УСПЕХ

 

 

 

Бити добар према лошима, то је пут до успеха.

Видите, ја не могу да будем добар према лошима, то ми је изгледа урођена мана. Чим приметим да је неко ђубре, макар и у назнакама, ја аутоматски заузимам одбојан став према њему. У ствари, гади ми се да се упуштам у било какве разговоре са таквима, осим оних најнеопходнијих. А имам неке школске другове и другарице који су далеко догурали. Ти су ти и са највећим олошем срдачнији него са рођеном мајком. Може тај говнар или змијетина да затреба за нешто. И тако према свима. Ја их памтим из времена кад су били добре особе, али године превелике љубазности према којекаквим шљамом чине своје.

Кад радите дуже време са ђубретом, колико год дуго се купали и трљали сапуном, никако не можете сасвим уклонити непријатан мирис. Увуче се у кожу и остане у траговима.

– А да ниси ти помало намћор? – каже

мој Глас разума.

 

ГЛАС РАЗУМА

Неки људи слабо чују свој глас разума. Зашто, јасно је. Такви по правилу не разумеју ни туђи разум, а ако је бољи, одмах га прогласе ништавним. То је, заправо, један од главних задатака њиховог разума. Ја сам у великој мери схватио значај Гласа разума. То је оно кад кажу „Пођи од себе“. Пођи од себе и иди у пизду материну! Успут треба  проучавати све ситнице темељно.

Намћор. То је реч турског порекла, која означава свађалицу, закерала, прзницу, задртог и мрзовољног човека. Ово је, укратко, дефиниција појма “Намћор”, коју сам нашао на сајту Велики речник. Још су нешто ту распредали не би ли детаљније објаснили, али то је, мање више, небитно. Глас разума каже да нисам баш комплетан намћор, али донекле, свакако, јесам. Свађалица на скали од један до десет – тројка. Закерало – двојка. Прзница – тројка. Задрт у смислу тврдоглав – јака седмица, мрзовољан, такође ту негде. У једној причи Горана Петровића сам прочитао како је један деда спаковао у торбу, поред хране и поздраве за сваког на кога наиђе успут. После се жалио како су му поздрави били најтежи за ношење. Жива истина. Увек сам се питао зашто бих памтио детаље о некоме кога не познајем лично? И зашто би требао да му се јављам на улици ако се никад нисмо упознали?

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s